Find dyr
Dansk landand
Anas sp.
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Den danske landand?
Af Ole Fogh Nielsen   

Tamandens historie i Danmark går tilbage til Jernalderen _

Den danske landand stammer sandsynligvis fra en tysk race.

Tamænder har talmæssigt aldrig været særlig udbredte i Danmark. Ænder skal nemlig helst have en del korn i føden for at trives ordentligt. Korn er en vigtig fødekilde for mennesker, og for de fleste mennesker var korn i gamle dage for værdifuldt til at give til ænder. Men på grund af det lækre kød har man alligevel avlet tamænder i Danmark siden Oldtiden.

De første spor af tamænder i Danmark dukker op i arkæologiske fund fra Jernalderen, men sandsynligvis har man holdt tamænder tidligere. Ligesom tamgåsen stammer tamanden fra vilde fugle, der lever på vore breddegrader. Da de første bønder slog sig ned og dyrkede jorden for 5.000 år siden, tæmmede de samtidig nogle af vores vilde dyr og gjorde dem til husdyr.

Formodentlig stammer den danske landand oprindeligt fra de ænder, man holdt i Oldtiden. Ligesom hos de fleste andre husdyr har man i tidens løb krydset de hjemlige racer med fremmede racer for at forbedre kvaliteten, og den nuværende danske landand stammer overvejende fra tyske og måske franske racer.

Dansk landand er en middelstor and, der findes i tre farvevarianter. En helt hvid, en vildfarvet, der ligner den vilde gråand, og en sort med hvidt bryst.

Næste afsnit: Udseende

Tamanden skal have korn for at trives
Tamanden skal have korn for at trives