Find dyr
Frederiksborghest
Equus
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Frederiksborghesten?
Af Ole Fogh Nielsen   

Frederiksborgeren er en alsidig hest _

Danmarks nationale køre- og ridehest gennem 400 år.

Ligesom den jyske hest er frederiksborghesten en af Danmarks nationale hesteracer. Hvor den jyske hest repræsenter den kraftige trækhest, er frederiksborghesten den mere lette og alsidige køre- og ridehest.

Racen stammer fra midten af 1500-tallet, hvor Frederik den 2. - og især hans søn Christian den 4. - begyndte et målrettet avlsarbejde for at skabe en hesterace, som var velegnet til både kørsel for vogn og til ridning. Avlsarbejdet lykkedes. Hestene fra de kongelige stalde blev en stor succes, og der blev eksporteret heste i stort tal til hele Europa.

I midten af 1800-tallet gik avlen i stå, og racen var ved at forsvinde. I dag er der ca. 300 hopper og 30 hingste tilbage i avlen, og fra mange sider gøres der et stort arbejde for at bevare racen.

Frederiksborghesten er en middelstor, køn og harmonisk hest. Hovedet er udtryksfuldt, og man får indtrykket af en elegant og kraftfuld hest med energiske og elastiske bevægelser. Frederiksborgeren kan have alle farver og aftegninger på ben og hoved.

Temperamentet er roligt, men frederiksborghesten er kendt for at være en intelligent og aktiv hest, der skal have udfordringer for ikke at kede sig. Hvis den keder sig, finder den tit på unoder.

Næste afsnit: Udseende

Frederiksborgeren har et udtryksfuldt hoved
Frederiksborgeren har et udtryksfuldt hoved