Find dyr
Hvid dansk landkanin
Oryctolagus cuniculus
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Den hvide danske landkanin?
Af Ole Fogh Nielsen   

Tamkaninen kom til Danmark i løbet af Middelalderen _

Oprindeligt stammer landkaninen fra de vilde kaniner, der stadig er almindelige i landene omkring Middelhavet.

I årtusinder har mennesker og dyr i landene ved Middelhavet jaget kaniner som fødeemne. For nogle tusinde år siden fandt man ud af at holde kaniner i store, murede folde. Alle tamme kaninracer stammer fra disse tæmmede vildkaniner. Vildkaninen har i dag spredt sig til det meste af Europa, og den findes også enkelte steder i Danmark.

Man fandt ud af, at dyrene formerede sig særdeles villigt i fangenskab, og opdrættet af tamkaniner bredte sig i løbet Middelalderen over Europa specielt på godser og klostre. Man ved, at tamkaninen kom til England allerede i 1000-tallet.

Efterhånden blev kaninavl også almindelig hos resten af befolkningen. Disse tæmmede vildkaniner udgjorde frem til begyndelsen af 1900-tallet bestanden af tamkaniner i Danmark.

Den hvide danske landkanin blev fremavlet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Det er en middelstor slagtekanin, som mest holdes for kødets skyld. Både kød og skind er af god kvalitet. Andre kaninracer holdes som kæledyr eller for skindets og uldens skyld - blandt andet angorakaninen.

Den hvide danske landkanin er albino. Det betyder, at den er helt hvid med røde øjne. Racen er frugtbar, og den vokser forholdsvis hurtigt. Mange steder, hvor man har kommerciel kaninavl, bruger man den hvide landrace i avlen.

Kaniner er sociale flokdyr, der lever i kolonier. I flokken er der en tydelig rangorden, og flokken domineres af en førerhan og en førerhun.

Næste afsnit: Udseende

Hvid dansk landrace er en albino-race
Hvid dansk landrace er en albino-race
Albinoer har røde øjne
Albinoer har røde øjne
Vore tamkaniner stammer fra vildkaniner som disse
Vore tamkaniner stammer fra vildkaniner som disse