Find dyr
Jysk hest
Equus
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Den jyske hest?
Af Ole Fogh Nielsen   

Den jyske hest - en sejtrækker i sværvægtsklassen _

Den jyske hest er den ene af de to gamle danske hesteracer, der kan spores langt tilbage i danmarkshistorien.

Sammen med frederiksborghesten har den jyske hest status som en gammel dansk hesterace. Den jyske hest stammer fra den jyske halvø, hvor man i midten af det 19. århundrede fremavlede en stamme af kraftige og stærke trækheste.

Det stigende befolkningstal krævede et mere effektivt landbrug. Derfor havde man brug for stærke og stabile heste til at trække de stadig større og tungere landbrugsredskaber.

I takt med den stigende mekanisering af landbrug og transport i det 20. århundrede, svandt antallet af de jyske heste imidlertid, og idag er der ca. 1.000 tilbage. Der gøres fra mange sider et stort arbejde for at bevare racen for eftertiden.

Den jyske hest er en middelstor og forholdsvis tung trækhest med kraftige ben og store, regelmæssige bevægelser. Farven er ofte rød med lysere ben og manke, men hesten kan også være brun. Sort og skimmel kan forekomme i sjældne tilfælde. En skimmel har grå eller hvid bundfarve med små mørke pletter.

Racen er kendt for sit rolige og arbejdsvillige temperament, der gør, at det er muligt at styre de store dyr i marken, på landevejen og i stalden.

Næste afsnit: Udseende

Der er omkring 1.000 jyske heste tilbage i Danmark
Der er omkring 1.000 jyske heste tilbage i Danmark