Find dyr
Jysk kvæg
Bos
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Jysk kvæg?
Af Ole Fogh Nielsen   

Jysk kvæg _

Det jyske kvæg er en af Danmarks ældste husdyrracer.

Lige som den jyske hest kan det jyske kvæg spores langt tilbage i Danmarks historie. Siden Oldtiden har kvæget haft stor betydning for befolkningen som leverandør af mælk og kød og som trækdyr i landbruget. I Jylland var der allerede fra Middelalderen en stor produktion af sort- og gråbroget kvæg, der efterhånden blev genstand for en betydelig eksport til udlandet.

Denne oprindelige bestand af jysk kvæg, der beskrives som små, knoklede og lavbenede dyr med højt ansat halerod, blev grundlaget for den jyske kvægrace. I 1881 blev den første stambog for jysk kvæg udgivet, og man begyndte systematisk at avle for at forbedre racen.

I midten af 1900-tallet indkrydsede man det jyske kvæg med hollandske racer, og der opstod en ny type, som man kaldte sortbroget dansk malkerace. Den sortbrogede danske malkerace gav mere mælk og kød, og den blev hurtigt mere populær end det jyske kvæg, der næsten forsvandt som selvstændig race.

Det jyske kvæg har en ret lille krop og er altid grå-eller sortbroget.

Racen er omfattet af det nationale bevaringsprogram for gamle husdyrracer, og bestanden er i 2006 på ca. 200 dyr, som er fordelt på ca. 40 besætninger.Næste afsnit: Udseende

Jysk kvæg har sorte, brune eller grå pletter
Jysk kvæg har sorte, brune eller grå pletter