Find dyr
Rød dansk malkerace anno 1970
Bos
Indledning
Udseende
Racens historie
Adfærd
Livscyklus
Fakta
Alle afsnit
Medier
 
   
Sjov med dyr
Quiz
 
 
Hvorfor kan du godt lide Den røde danske malkerace anno 1970?
Af Ole Fogh Nielsen   

Rød dansk malkerace anno 1970 _

Den røde danske malkerace var internationalt kendt omkring 1950.

Lige siden Yngre Stenalder har kvæg haft stor betydning for befolkningen. Man holdt kvæg for kødets og mælkens skyld, og man brugte kvæget som trækkraft i landbruget.

Rød dansk malkerace er - som de fleste andre husdyrracer - en blanding af danske, lokale og udenlandske racer. I begyndelsen af 1800-tallet skelnede man i Danmark mellem to slags kvæg - det jyske kvæg og ø-kvæget. For at forbedre ø-kvæget krydsede man det med kvæg fra Nordtyskland og Friesland. Resultatet af denne krydsning blev en højtydende stamme af rødt malkekvæg, der blev grundlaget for den røde danske malkerace.

Racen blev internationalt kendt og eksporteret til en lang række lande. Den havde sin storhedstid i 1950-erne, hvor den udgjorde 70% af Danmarks kvægbestand.

I løbet af 60-erne blev den røde danske malkerace krydset så meget med forskellige racer fra udlandet, at man i 1970 opgav at holde fast i renavlen af racen og tillod indkrydsning med fremmede racer. Man skabte altså en ny type af rød dansk malkerace efter 1970. Det er det, man angiver, når man skriver "anno 1970" efter racenavnet på den gamle type. Rød dansk malkerace anno 1970 er altså dyr, der har de samme egenskaber og et udseende, som racen havde indtil 1970.

I dag findes der omkring 200 registrerede hundyr tilbage af den gamle type anno 1970.

Det oprindelige ø-kvæg var småt og spinkelt, men indkrydsninger med kraftigere racer har øget højde og vægt, og udvoksede køer og tyre vejer henholdvis 550 og 800 kg. Hos rød dansk malkerace anno 1970 er farven ensfarvet rød med sort mule, og hvide aftegninger er uønskede.

Næste afsnit: Udseende

Rød dansk malkerace anno 1970 skal være ensfarvet rød over det hele
Rød dansk malkerace anno 1970 skal være ensfarvet rød over det hele
Koen er et klovdyr
Koen er et klovdyr