Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Amerikanerne kommer
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Amerikanerne kommer _ _

Af Ragna Lychau

Amerikanerne oversvømmer os! Vi går i blue jeans, spiser burgere og drikker Coca-Cola - og det er ikke bare vores kultur, som bliver påvirket. Selv vore strande bliver invaderet. Her kan man nemlig finde flere arter af muslinger, der er kommet hertil fra USA's kyster, blandt andet amerikansk knivmusling. Den har form som en gammeldags barberkniv - deraf navnet.

Blind passager
Man er ret sikker på, at muslingen kom til Europa som blind passager med skibenes ballastvand. Det var ikke voksne muslinger, der blev sejlet fra USA, men små larver, som hurtigt blev spredt med havstrømmene. Første gang amerikansk knivmusling blev set herhjemme, var på Rømø i 1981. Herefter spredte den sig meget hurtigt og flere steder er der blevet utroligt mange af dem.

Hurtiggraver
Nogle nye arter kan skabe stor ravage i naturen - som f.eks. dræbersneglen. Sådan er det ikke med den lille amerikaner. Den har tilsyneladende ikke fortrængt nogle af de gamle muslingearter eller på anden måde lavet ulykker i sit nye økosystem. Tværtimod er den blevet en del af menuen hos blandt andet ederfugle. Amerikansk knivmusling lever nedgravet i havbunden, med kun et par cm stikkende op over sandet. Hvis der falder en skygge over stedet, graver den sig hurtigt ned - men altså ikke hurtigt nok til at undslippe ederfuglens næb!