Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Biologi i vandkanten
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Biologi i vandkanten _ _

Af Ragna Lychau

"Se lige, er det her en knivmusling?" råber en glad 9-årig med våde bukser. Nogle af kammeraterne kigger interesseret med, andre er mere optaget af at pirke til en død fisk, der ligger og stinker i vandkanten. Resten af flokken leder koncentreret efter flere muslingeskaller, som der heldigvis er mange af på stranden.

Badegæsterne er forsvundet, men alligevel er der liv og glade dage på stranden. Skolebørn og lærere over hele landet har nemlig taget undervisningen ud i naturen for en dag. Anledningen er Den store Muslingejagt, hvor Danmarks befolkning er inviteret på jagt efter strandens smukke muslingeskaller. Målet med jagten er på én gang at få et statusbillede over 10 muslingearter, og på samme tid at give folk en sjov anledning til at komme ud i naturen.

En hilsen fra gamle dage
"Den østers dér er meget gammel. Faktisk har en af vores forfædre spist den til middagsmad - for mellem 5.000 og 7.000 år siden," forklarede en naturvejleder. En flok skoleelever fra Horsens-egnen fik sig en overraskelse, da det viste sig, at de østers, de havde fundet, var fra stenalderen. Der havde nemlig været en gammel boplads i nærheden. Når der havde været stormvejr, skyllede der mange gamle østers op på stranden - som en lille hilsen fra gamle dage!

Skaller og sæler
Man bliver hurtig skrap til at se forskel på f.eks. den kønne blåmusling og den store hestemusling. Formen er ganske vist ret ens, men hestemuslingen er større, grovere og brun i farven. Andre muslingearter ligner hinanden meget, så man skal se godt efter for at kende forskel på dem.
Men der er også andre dyr på stranden - f.eks. søstjerner, krabber og fisk. Af og til kan man oven i købet være heldig at se sæler, så tag endelig en kikkert med!