Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Blodrød hedelibel – en efterårsguldsmed
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Blodrød hedelibel - en efterårsguldsmed _ _

Af Jesper Bønløkke

Store summende guldsmede forbinder vi med den danske sommer. Men her om efteråret er det faktisk også guldsmede på vingerne. En af de guldsmede, som man kan se helt frem til slutningen af oktober, er blodrød hedelibel.

Der findes seks forskellige arter af hedelibeller i Danmark. Blodrød hedelibel er en af de mindste guldsmede i Danmark. Kroppen måler 3,3 til 3,6 cm og vingefanget er 5-6 cm. Hannen kan kendes på en helt blodrød krop og sorte ben. Hunnen er gulbrun og lidt vanskeligere at kende, da den ligner flere af de andre hedelibellers hunner. Nogle hunner skifter dog farve i løbet af sæsonen, og bliver rødorange. Så er de lettere at kende, da de har sorte ben ligesom hannerne.

For 100 år siden var blodrød hedelibel ikke almindelig i hele Danmark - den manglede blandt andet i Midt- og Vestjylland. Men den har spredt sig meget siden, og er nu almindelig i hele landet. Man skulle tro, at man skulle en tur på heden for at finde guldsmede, men den findes dog i stedet ved søer, damme og vandhuller. Den foretrækker søer med mange vandplanter. Han-guldsmeden bruger blandt andet vandplanterne som siddeplads, når den vogter sit territorium. Hannerne er ret aggressive, og andre guldsmede bliver hurtigt jaget væk, hvis de krydser den usynlige grænse til hedelibellens enemærke. Territoriet er dog ikke særlig stort, så der kan være mange guldsmedeterritorier rundt om en sø.

Men hvis der derimod kommer en hun-guldsmed forbi, flyver hannen ud, og griber fat i hunnen. Herefter flyver parret rundt i "tandem" før de parrer sig. Foreningen fortsætter, mens hunnen lægger æg i vandet og på vandplanter. Æggene klækkes til foråret og efter et par måneder som vandlevende guldsmedelarver, forvandles de til voksne guldsmede. De første voksne guldsmede er normalt på vingerne fra slutningen af juni eller begyndelsen af juli.