Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Citronsommerfuglen - tidligt på vingerne
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Citronsommerfuglen - tidligt på vingerne _ _

Af Ragna Lychau

Når vintergækker og erantis pibler frem, er foråret over os. Men naturen har mange andre forårsbebudere - og én af de kønneste er den gule citronsommerfugl.

Med sit vingefang på 55-60 mm hører citronsommerfuglen til vore ret store sommerfugle. Hannen er flot gul og kan normalt ikke forveksles med andre arter. Den kan minde lidt om de meget sjældne høsommerfugle, som også er gule, men høsommerfuglene har desuden sorte pletter på vingerne.
Hunnen er ensfarvet hvidgul med et grønligt skær. Set på afstand kan den også minde om en kålsommerfugl, men kålsommerfuglen har sorte vingepletter. Det har citronsommerfuglen ikke.

Allerede i januar-februar kan citronsommerfuglen finde på at vove sig ud på årets første flyvetur, men normalt dukker den op i begyndelsen af marts på lune og solrige dage.

Citronsommerfuglen overvintrer som voksen, og dét er forklaringen på, at man kan se den allerede i årets første måneder. Sent på foråret går den i gang med at sikre næste generation. Efter parringen lægger hunnen sine æg på undersiden af små, nye blade af tørst - det er en vildvoksende busk. Efter cirka en uge klækkes æggene. Den sultne larve æder først æggeskallen, derefter går den løs på buskens blade. Larvetiden varer cirka fire uger. Mens larven vokser, skifter den hud fire gange. Citronlarvens puppe er utrolig svær at finde i naturen, så man ved ikke ret meget om, hvor larven forpupper sig.

Efter et par uger som puppe, går de unge citronsommerfugle på vingerne. Det sker som regel i slutningen af juli. Sommerfuglene kan nu ses hele sensommeren, og dyrene flyver også på lune og solrige efterårsdage. Først i oktober måned finder de et sted at overvintre - ofte i stedsegrønne træer og buske.