Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Dansk landand - en sjælden fugl
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Dansk landand - en sjælden fugl _ _

Af Ragna Lychau

Vores forfædre var glade for god mad - også andesteg! De første spor af tamænder i Danmark dukker op i arkæologiske fund fra jernalderen, men man har sandsynligvis holdt tamænder endnu tidligere. Men selvom man satte pris på ændernes lækre kød, var disse fjerede husdyr ikke særligt udbredte. Ænderne var nemlig dyre i drift. De skal helst have korn i føden, for at de kan trives ordentligt. Og for de fleste mennesker var korn i gamle dage for værdifuldt til at give til ænder.

De første tamænder stammer fra vilde fugle, som levede på vore breddegrader. Da de første bønder slog sig ned og begyndte at dyrke jorden, tæmmede de samtidig nogle af de vilde dyr og gjorde dem til husdyr. Formentlig stammer den danske landand oprindeligt fra de ænder, man holdt i oldtiden.

Tre farver
Af natur er den danske landand et roligt og tillidsfuldt dyr. Af en and at være er den middelstor, og den kan veje omkrig 3 kg, når den er voksen. Landanden findes i tre farvevarianter - vildfarvet, hvid og sort med hvidt bryst. Den vildfarvede ligner gråanden meget, men landanden er dog ca. dobbelt så stor som sin vilde fætter. I naturen kan ænder blive op mod 30 år gamle, men så gamle er det de færreste landænder, der bliver. De havner på tallerkenen, når de bliver omkring 6 måneder, hvis ikke de er så heldige at blive udtaget til avl.

Tæt på at uddø
I løbet af 1800-tallet begyndte man at modernisere landbruget, og man begyndte at avle målrettet for at få bedre og mere ydedygtige husdyr. Man begyndte også at importere fremmede anderacer for at forbedre den hjemlige landand. Til sidst var der kun ganske få dyr tilbage af den oprindelige race. I vore dage har man prøvet at genskabe racen ved målrettet avl. Den er dog ikke udbredt, og der er i dag kun få avlere, som holder danske landænder.