Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Den smukke kongeguldsmed
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Den smukke kongeguldsmed _ _

Af Ragna Lychau

Af alle de guldsmede, som kan findes her i landet, er kongeguldsmeden én af de største og flotteste. Med sit vingefang på 88-104 mm og en kropslængde på 75-82 mm er det kun kejserguldsmeden, som er større. Forkroppen er sort med gule skråstriber, og bagkroppen er sort med smalle, gule ringe. Øjnene er grønne.

Sart overfor forurening
Kongeguldsmeden er sjælden i Danmark. Den findes kun i Midt- og Vestjylland, hvor den yngler i små bække og vandløb. Larverne er meget følsomme og kan kun trives i helt rent og hurtigt strømmende vand, hvor der er godt med ilt. Tidligere var kongeguldsmeden mere almindelig, men forurening og ødelæggelsen af vore små vandløb har gjort, at arten er gået meget tilbage her i landet. Heldigvis er der dog noget, som tyder på, at kongeguldsmeden og dens levesteder de senere år igen har fået det lidt bedre.

Ikke særlig sky
Kongeguldsmeden har en mere rolig og langsom flugt end mange andre af vore store guldsmede. Den er heller ikke særlig sky. Når den hviler sig i buskadset, kan man ofte komme tæt på den. Den er dog ikke altid så fredsommelig. Hannerne har ikke noget fast territorium, men de er meget aggressive over for hinanden. Hvis to hanner mødes ved vandløbet, forsøger de hver især at jage den anden på flugt. Hunnen ser man ikke meget til. Hun lever skjult i krat og buskads i nærheden af vandløber. Hun viser sig normalt kun, når hun lægger æg.

Som regel er de voksne guldsmede på vingerne først i juni. Man ser dog mest til den flotte guldsmed i sidste halvdel af juni og i juli - og i begyndelsen af august er det ved at være slut.