Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Den store Vinterfugletælling 2010
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Den store Vinterfugletælling 2010 _ _

Af Ragna Lychau

Så fik vi alligevel lidt vinter i år - ligesom i de gode gamle dage før verden og klimaet gik af lave. Lidt besværligt er det selvfølgelig med al den sne på vejene, men smukt ser det ud. Det kan kun en forhærdet kyniker benægte!
Det flotte vintervejr trækker også fugle til haverne. Sneen gør det nemlig sværere for fuglene at finde føde, og så er det, de søger til foderbrættet eller mejsekuglerne. Det er sjovt og hyggeligt at følge med i fra vinduet - og så kan man også være med til at registrere landets fugle.

Tæl fugle
De sidste tre vintre - i 2007, 2008 og 2009 - har danskerne talt fugle til den helt store guldmedalje. På flere dage blev der registreret mere end 50.000 fugle. Til januar 2010 skal fuglene atter sendes til tælling. Ved at holde øje med fuglene flere år i træk, får vi mere at vide om fuglene, for eksempel hvad vintervejret betyder for både de danske standfugle og de udenlandske vintergæster. Måske kommer der flere af en bestemt fugleart - og færre af en anden? Sidste vinters fugletælling viste blandt andet, at der var færre grønirisker og grønsiskener i 2009 end i de to foregående vintre. Grønirisk og grønsisken er begge fuglearter, som kommer til Danmark fra nord. Forklaringen er formentligt, at der var rigeligt med føde i Skandinavien sidste vinter, og at flere fugle derfor blev derhjemme.
Du behøver ikke være biolog eller fuglenørd for at være med i tællingen. Det eneste som kræves er, at du holder lidt øje med, hvor mange fugle der besøger din have eller din altan. Alle oplysninger tastes ind på sitet www.obsnatur.dk - og det er meget let at være med. Er du i tvivl om en art, kan du få hjælp i et forum eller ved at kigge i OBSnaturs galleri med brugernes flotte fuglefotos.

Få en plakat
Kunstneren Carl Christian Tofte har nu for fjerde år i træk tegnet en smuk plakat til Den store Vinterfugletælling. Temaet på den nye plakat er 'spurvehøgens angreb på foderbrættet' - med al den panik og forvirring det fører med sig, med småfugle flygtende i alle retninger. Et scenarie, som man kan være 'heldig' at opleve med egne øjne, hvis man ellers fodrer fuglene flittigt i de kolde vintermåneder. Er du interesseret i plakaten, kan du få én tilsendt blot du selv betaler portoen - se mere på www.obsnatur.dk
Den store Vinterfugletælling 2010 starter den 16. januar og varer indtil 14. februar. Fugletællingen er arrangeret af Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening og Forlaget ConDidact.