Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Det flotte markfirben
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Det flotte markfirben _ _

Af Ragna Lychau

Markfirbenet kendes på den robuste krop, det brede hoved og de strålende farver. Den findes kun i varme, tørre områder som heder, klitter, grusgrave og overdrev. Da markfirbenet i modsætning til det almindelige firben lægger æg, er varmen nødvendig, for at æggene kan klækkes.
Hunnen lægger sine æg i løbet af juni og juli. Klækningstiden afhænger af, hvor varmt der er. På en varm sommer går det hurtigere, end hvis det er koldt. Som regel klækkes æggene i løbet af august og september.

Ser man én, er der ofte flere
Markfirben lever i små grupper på 4-6 individer. Disse grupper findes typisk spredt ud over et stort område. Det kan derfor vare længe, inden man støder på et markfirben, men har man først set ét, så kan man være sikker på, at der er flere i nærheden.

Edderkoppermenuen
Markfirbenet er stort set altædende - bare det kan få byttet ind i munden. Edderkopper, græshopper, biller og sommerfuglelarver er dog det, som oftest er på menuen. Voksne markfirben går heller ikke af vejen for lidt kannibalisme - de æder nemlig også mindre artsfæller, hvis de kan komme af sted med det!

Hale-tricket
Som andre firben har markfirbenet et særligt trick, der ofte redder dets liv under mødet med et rovdyr - det kan tabe halen. Hvis et rovdyr angriber et firben og får fat i dets hale, kan den knække af. Halen vil bevæge sig i lang tid efter, at den er røget af - og ofte vil rovdyret koncentrere sig om halen længe nok til, at firbenet kan stikke af.
En ny hale gror langsomt ud, men den bliver aldrig så lang som den gamle. Firbenet kan tabe halen igen, så snart den er groet ud. Lad derfor være med at gribe et firben i halen. Den vil knække af med det samme.