Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
En tudse om dagen...
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

En tudse om dagen _ _

Af Ragna Lychau

Blev man syg i gamle dage, måtte man enten bede til, at det gik over - eller ty til naturens eget apotek. Urter og planter blev brugt til at kurere alverdens sygdomme, og også dyr blev brugt som medicin. Det gjaldt også frøer og tudser. I gamle dage troede man nemlig, at de var onde dyr. Og ud fra devisen "med ondt skal ondt fordrives" blev tudser og frøer brugt til at kurere alt fra fregner til drukkenskab!

Slangebid, fregner og druk
Blev man bidt af en hugorm eller forgiftet på anden vis, så skulle man få fat i en "sten fra en paddes hoved". Det skulle nok kunne kurere den syge, lød rådet fra Henrik Harpestreng i 1200-tallet. Harpestreng var en af sin tids mest ansete læger udi urtemedicinen, så han vidste nok, hvad han talte om.

Også blandt den jævne befolkning florerede gode råd om, hvordan man slap af med gener og sygdomme. Var man træt af sine fregner, lød rådet, at man skulle gnide sig i ansigtet med frøens ægklumper. Så skulle fregnerne nok forsvinde. Ville man kurere en dranker for sin last, skulle man få ham til - intetanende - at drikke brændevin, som en tudse var blevet dræbt i. Og havde man en bullen finger, så hjalp det, hvis man bandt en levende, flækket frø som plaster om den dårlige finger. En levende tudse var også virksom!