Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Fisken med de grønne ben
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Fisken med de grønne ben _ _

Af Thomas Bille

Et grønt fiskeben på tallerknen vil nok få nogle til at undres og andre til ligefrem at væmmes. Farven grøn hører til på agurker og salat, fiskeben skal være hvide. Chancen for at støde på et grønt ben på forårets fisketallerken er dog ganske stor. Hornfisken, som nu kommer ind til kysterne for at gyde, er nemlig en af de få danske fiskearter, hvis skelet har en smuk blågrøn farve.

Hornfiskens grønne ben gav den tidligere et dårligt ry, og det var de færreste, som frivilligt satte sig ved bordet, når der stod hornfisk på menuen. Under 2. Verdenskrig sagdes det endda, at hornfisken levede af druknede tyskere, og at de grønne ben skyldtes tyskernes grønne uniformer, som den lille fisk åbenbart også fik indenbords.

Den grønne farve, som pryder hornfiskens skelet, kommer dog ikke fra døde soldaters uniformer. Ej heller skyldes den, at hornfisken gnaver kobber af skibene, hvilket også har været påstået. Forklaringen er ganske naturlig. Hornfiskens skelet indeholder nemlig en jernforbindelse, kaldet vivianit, som giver benene den blågrønne farve. Jernforbindelsen er ganske uskadelig for mennesker, og farven må i hvert fald ikke afholde nogen fra at spise hornfisk - den er en fremragende spisefisk.

Den slanke hornfisk findes i alle danske farvande, og her i april begynder de at trække ind på lavt vand for at gyde. Det er en god grund til at få fiskestængerne støvet af, tage ungerne under armen og se, om man i fællesskab ikke kan få en hornfisk eller to på krogen. Er der pålandsvind, kræver det ikke større anstrengelser at fange de smukke fisk - også selv om ens ben endnu er så korte, at man må holde sig til strandbredden. Og så er det en god undskyldning for at komme ud at nyde forårsvejret sammen med familien.