Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Flittig som en bi
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Flittig som en bi _ _

Af Ragna Lychau

Nogle mennesker går nærmest i panik, hvis de hører bierne summe - som man kan netop nu.
Og jo, det gør ondt at blive stukket af en bi. Honningbien er dog normalt et fredeligt lille dyr, og den stikker kun, hvis man forstyrrer dens bo eller på anden måde generer den. Faktisk er det værst for den selv, hvis den stikker. Dens brod er nemlig forsynet med kraftige modhager, og når den stikker, bliver brodden siddende i huden. En honningbi, som mister sin brod, dør.

Et slags husdyr
Her i landet holdes honningbien som regel i bistader, og derfor kan man godt betragte den som et af vore husdyr. Man regner med, at der findes omkring 6 milliarder af slagsen herhjemme. De flittige dyr producerer i alt mere end 4 millioner kg af den eftertragtede honning. Bierne lever i flerårige, højtudviklede samfund med én dronning, et antal hanner (også kaldet droner) og op til 50.000 arbejderbier. Det sker af og til, at en sværm bier forlader et bistade og slår sig ned i et hult træ. Men som regel overlever disse "udbrydere" ikke den kommende vinter.

Dansesprog
Honningbien er uden tvivl et af de mest studerede insekter, der kendes. Man har fundet ud af, at bierne "taler sammen" ved hjælp af et specielt dansesprog. Ved hjælp af forskellige danse kan bierne fortælle hinanden, hvor der er føde at finde, og hvordan man finder vej derhen.

Hver femte farer vild
Når bierne flyver ud efter føde, navigerer de blandt andet ved hjælp af solen. Da solen - egentlig er det jorden! - bevæger sig i løbet af dagen, er bierne nødt til hele tiden at korrigere deres retning. Som regel går det fint, men unge bier, som flyver ud for første gang, mister ret tit orienteringen. Op mod hver femte farer vild, og de går altså tabt for bisamfundet! Heldigvis for bierne - og for os, som kan lide honning - er der bier nok. En dronning kan nemlig lægge 200.000 æg om året!