Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Fugletælling for folket
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Fugletælling for folket _ _

Af Ragna Lychau

En musvit, to blåmejser, fire skovspurve - nej nu kom der sørme én mere..... Siden 12. januar har tusindvis af danskere haft blikket rettet mod havens foderbræt i et forsøg på at tælle, hvor mange fugle, der kommer forbi til en bid mad. Observationerne taster brugerne ind på hjemmesiden www.obsnatur.dk.

Og det er ikke helt let at holde styr på antallet, da fuglene ikke sidder stille lange ad gangen. Men rigtig mange danskere har taget udfordringen op. "Vi får dagligt omkring 1500 beretninger fra haverne rundt om i landet," fortæller Jesper Bønløkke, som er koordinator for projektet. Nogle indsender en enkelt "stemningsrapport" fra haven, mens andre indsender oplysninger flere gange i løbet af perioden. Hver eneste indberetning bliver til en blå prik på danmarkskortet, som hele tiden opdateres. Allerede efter den første weekend var hele landet dækket af små prikker. "Det var ganske overvældende at være vidne til dette engagement," fortæller Jesper Bønløkke. "Vi kan se på den store trafik, der er på hjemmesiden, at mange kigger med," fortsætter han. Det er nemlig sjovt at følge med i, hvad der bliver set rundt om i landet eller henne om hjørnet.

Og det er ikke kun i Danmark, at borgerne er optaget af at tælle fugle. Midt i januar var der nemlig vinterfugletælling i både Storbritannien, Norge, Sverige og Finland. I de andre nordiske lande viser resultatet samstemmende, at flest lokaliteter besøges af musvit, blåmejse og husskade. I Danmark gæstes flest lokaliteter af musvit, solsort, blåmejse og skovspurv.

Hvis man kigger på, hvilke fugle der er flest af i Danmark, er skovspurven i den gule førertrøje forfulgt af musvit, grønirisk og solsort. Især skovspurven og grønirisken kommer nemlig ofte i flokke.

Det er anden gang at OBSnatur og Dansk Ornitologisk Forening arrangerer Den store Vinterfugletælling. Sidste vinter blev der indsendt mere end 55.000 rapporter i løbet af periodens 6 uger. I år varer tællingen 4 uger, og man kan være med indtil 10. februar 2008. Så har du lyst til at være med, er det bare ind på Internettet på adressen www.obsnatur.dk med det samme.