Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Grønirisken - havens oversete fugl
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Grønirisken - havens oversete fugl _ _

Af Ragna Lychau

Den store Vinterfugletælling har vist, at skovspurven er den mest almindelige fugl i vore haver. På en indtil videre sikker andenplads ligger grønirisken. En fugl med en flot, gulgrøn fjerdragt. Alligevel er der mange mennesker, der ikke kender den. Det skyldes måske dens grønne farver, som især om sommeren får grønirisken til nærmest at "gå i et" med blade og græs.

Grønirisken er en robust bygget finke med et kraftigt, lyserødt næb. Den har facon omtrent som en gråspurv. Fjerdragten er gulgrøn, og den har gule kanter på vinger og hale. Det er det sikreste kendetegn. Hunnen er mere diskret i farverne. Den er gråbrun med et svagt grønt skær.
Den grønne fugl er udbredt over hele Danmark. Man kan især støde på den i haver, parker og på kirkegårde, og den er også glad for sommerhusområder.

Grønirisken går ind for store familier! Den lægger ofte to eller tre kuld æg om året. Hunnen lægger 4-7 æg per kuld og ruger på afkommet i 13-14 dage. Når ungerne kommer ud af æggene, hjælpes mor og far ad med at fodre dem. Efter et par uger forlader ungerne reden, og forældrene kan starte forfra med endnu et kuld.