Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Hønsegårdens skræk
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Hønsegårdens skræk _ _

Af Ragna Lychau

"Skyd rævene!" Så enkelt lød budskabet fra kong Frederik II i 1584. Dem, der skulle finde skydevåbnene frem, var bønderne i Silkeborg. Rævene skulle skydes, fordi de ifølge majestæten dræbte mange rådyr og lam og "gør bønderne skade på deres småkræ", som det hed i datidens sprog.

Berygtet rovdyr
I gamle dage var ræven temmelig upopulær. Man sagde om den, at den rask væk skambed lammene på markerne og angreb gæs og høns. Nogle gange kunne ræven endda finde på at dræbe en hel flok gæs, som den bare lod ligge - og derefter fortsatte den sin hærgen i den næste hønsegård.
Nogle steder i Danmark skræmte mødrene ligefrem uartige børn med det røde rovdyr: "Hvis du ikke er flink, kommer ræven og tager dig!" Så kunne det nok være at ungerne makkede ret!

En dygtig jæger
Virkelighedens ræv er dog langtfra det frådende vilddyr, som datiden gjorde den til. Ræven er på størrelse med en mellemstor hund og vejer normalt 6,5 - 8 kg. Dens sanser er meget veludviklede. Ved hjælp af sin fine hørelse og lugtesans kan den opspore og fange sin yndlingsføde, som især består af små gnavere. Men ræven er bestemt ikke kræsen.
Ræven spiser især mus. Men den kan også jage harer, kaniner, egern og fugle. Og er der adgang til en hønsegård, siger ræven ikke nej til en god saftig høne!

Kurmageri i december
Ræven lever overalt i Danmark, undtagen på de mindste øer. Både i skove og på heder - og i villakvarterer. Den kommer tidligt i "forårshumør". Allerede i december begynder hannen at følge den udkårne hun, men parringen sker dog som regel først i januar eller februar. Efter godt 50 dage fødes ungerne i rævegraven - blinde og døve, omtrent som hos kattekillinger. Øjne og ører åbner sig efter ca. 14 dage. Når ungerne er omkring 5-6 uger, begynder de at forlade rævegraven på egen pote - og en ny generation har set dagens lys