Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Helt eller skurk?
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Helt eller skurk? _ _

Af Ragna Lychau

"Danmarks paradisfugl" er der nogen, der kalder den. Og bestemt ikke uden grund. Husskaden er ikke til at tage fejl af, når den ulasteligt klædt i "kjole og hvidt" suser omkring i haver og parker. Særligt i solskin er den betagende smuk - de sorte farver skifter fra rød over violet til stålblåt, alt efter hvordan fuglen drejer sig.

Men hvor smuk den end er, er husskaden ikke elsket af alle. Husskadens skrattende stemme klinger ikke godt i mange menneskers ører, og i yngletiden kan den finde på at gå på rov i andre fugles reder. Det er ikke just den slags, man bliver populær af. Nogle steder arrangerer jagtforeningerne ligefrem skadejagt for at begrænse bestanden. Spørgsmålet er bare, om det har noget formål.

Havens uropatrulje
Under Den store Vinterfugletælling 2007 indsendte borgerne over 50.000 rapporter fra de danske haver med i alt knap 2 mio. fugle, heriblandt mange husskader.

Dansk Ornitologisk Forening har set på tallene som viser, at der om vinteren ikke er færre småfugle i de haver, hvor der er husskader. Forklaringen er formentlig, at skaden er havens altid årvågne "uropatrulje" og den eneste, der kan jage mårer, katte og andre rovdyr ud af haven.

Og fuglene, som fik plyndret reden for æg eller unger? Ja, livet går videre. Hunnen lægger nogle nye æg, som klækkes i løbet af ca. 3 uger. Så er reden igen fyldt med fugleunger - på trods af husskadens hærgen og plyndren.