Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Hugormen i forårssolen
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Hugormen i forårssolen _ _

Af Ragna Lychau

Hugormen er vores eneste giftslange - og nogle mennesker er meget bange for den. Det er dog sjældent, at man støder på hugormen i naturen. Som regel skjuler den sig vegetationen, hvor den nyder godt af sine grå, brune og sorte kamuflagefarver. Men lige nu - i den tidlige forårssol - er chancen størst for at få hugormen at se. På grund af det milde vejr i år er hugormene allerede vågnet af deres vinterdvale. Hannerne er de første, som kommer frem, men hunnerne følger snart efter. Hugormene samler sig ofte i større eller mindre pletter med sol, hvor de nyder forårssolen og suger varme til sig.

Når det bliver varmere i vejret, bliver hugormene sværere at få øje på. De holder sig så vidt muligt skjult, og om sommeren er det så varmt, at hugormen ikke behøver at sole sig for at opretholde sin kropstemperatur.

Hugormene parrer sig i foråret, og hunnen føder 7-10 unger i slutningen af august eller begyndelsen af september. Hun tager sig ikke af ungerne, men de er i stand til at klare sig selv med det samme. De har bl.a. allerede masser af gift i giftkirtlerne.

Selvom hugormen er giftig, er dens gift ikke særlig stærk. Den bruger først og fremmest sin gift til at nedlægge bytte - især mus og firben. Hvis man bliver bidt af en hugorm, skal man søge læge. Det er nu sjældent farligt at blive bidt. Kun hvis man er overfølsom, kan det være rigtig alvorligt. Så kan man dø af hugormens bid, hvis det ikke bliver behandlet. Desværre er det umuligt at vide, om man er overfølsom, før man er blevet bidt.

Risikoen for at blive bidt er dog meget lille. Har man sko og kraftige bukser på, kan hugormen ikke bide igennem. Og den bider sjældent, med mindre man sætter sig på den eller samler den op. Som regel stikker den af, hvis mennesker nærmer sig. Kort sagt: der er ingen grund til at være bange for hugorme. Man skal bare nøjes med at kigge på dem på afstand.