Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Hundestejlen der mistede kontrollen
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Hundestejlen der mistede kontrollen _ _

af Thomas Bille

I havnebassinet står stimer af små, blanke hundestejler. Smådyr, der driver forbi med strømmen, bliver øjeblikkeligt og med stor træfsikkerhed fanget og ædt. Større fisk får stimerne til at trække sig tættere sammen, og hver hundestejle rejser advarende de tre drabelige pigge, som den har på ryggen. Fugle har den største effekt på stimerne. Kommer en terne eller måge for tæt på, forsvinder stimerne pludseligt - ned i skjul mellem molens store sten. Lige bortset fra en enkelt hundestejle, som bliver stående frit i vandet. Tilsyneladende fuldstændig upåvirket af den fare, der på svirrende vinger hænger i luften over den.

Den underlige hundestejle er parasiteret. Det er derfor, den ikke opfører sig, som den bør - og derfor den ikke svømmer i skjul sammen med dens arts- og stimefæller. I bughulen har den en bændelorm, og det er den, som har fået hundestejlen til at ændre adfærd. Men ikke nok med det. Den har også ændret hundestejlens farver fra grå og sølvfarvet til næsten hvid med kulsorte øjne. Set fra oven er den ikke til at tage fejl af. Og en sulten fugl vil kunne se den på meget lang afstand.

Fra parasittens side er det helt bevidst. Den bestemmer nu over hundestejlen med den underlige adfærd og de iøjnefaldende farver. Bændelormen har nemlig et ganske særligt mål - den vil ædes af en fugl.

Et noget besynderligt mål, skulle man synes, og et, som nok fortjener en forklaring. Derfor er det vist på sin plads at kigge lidt nærmere på bændelormens livscyklus: Bændelormen begynder som et æg, der klækker til en larve. Larven svømmer rundt, indtil den bliver ædt af et lillebitte krebsdyr, en copepod. Inde i krebsdyret vokser larven sig større og når her sit 2. larvestadium. På et tidspunkt bliver krebsdyret ædt af en hundestejle. I hundestejlen kravler larven ud i bughulen, hvor den igen vokser, indtil den når sit 3. larvestadium. Nu ændrer den hundestejlens farver og får den lille, piggede fisk til at opføre sig underligt. Resultatet lader sjældent vente længe på sig - hundestejlen bliver ædt af en fugl. I fuglens tarm vokser bændelormen sig stor. Den er nu nået til vejs ende, den er blevet voksen og kønsmoden og vil snart begynde at lægge æg. Fuglens afføring sørger for transporten af æggene. Med fuglens efterladenskaber plopper de ned i vandet, klækker til små larver og begynder bændelormens næste cyklus.

Nok virker bændelormens livscyklus noget omstændelig, men blandt parasitter er dette langt fra et særsyn. Og så virker det. Så ser du en underlig hundestejle i havnen, så lad den være. Den har mistet kontrollen over sin krop til en orm, og dens skæbne er beseglet.

Den trepiggede hundestejle er almindelig i hele Danmark. Og den trives i både ferskvand, brakvand og havvand.