Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Husdyret med otte ben
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Husdyret med otte ben _ _

Af Ragna Lychau

I Middelalderen rasede pesten gennem Europa og tusindvis, måske millioner, af mennesker døde.
Noget måtte man gøre, men hvad? "Læg en edderkop under den pestsyge", lød rådet fra Henrik Harpestreng. Harpestreng var en af sin tids mest ansete læger udi urtemedicinen, så han vidste nok, hvad han talte om. Om det hjalp, er der ingen beviser for, men Middelalderens mennesker var - forståeligt nok - skrækslagne og parate til at prøve hvad som helst, der kunne holde sygdommen stangen.

Lykkedyr
Edderkopper er spændende dyr. Mange mennesker kan ikke lide dem, men samtidig betragtes det ottebenede væsen som et lykkedyr. I gamle dage, dengang overtroen for alvor florerede, var der knyttet en masse overtro til edderkopper - og noget af den har overlevet helt op til i dag. Først og fremmest måtte man ikke dræbe en edderkop. Det ville bringe ulykke. Spandt edderkoppen sig ned foran ansigtet på én, betød det lykke, og man måtte ikke forstyrre den eller fjerne den. Og hvis en ung pige i høsten fik håret fyldt med spindelvæv, ville hun stå brud inden jul! Især edderkopper med kors på ryggen bragte lykke - korset er jo kristendommens symbol!

Husedderkop - nyttedyr
Lykkedyr eller ej, man kan møde husedderkoppen året rundt. Det meste af året lever den ganske vist ret skjult i sprækker eller bag møbler, men dens spind kan man næsten ikke undgå at støde på. Den findes kun inden døre - udenfor kan den som regel ikke klare sig. Husedderkoppen er ret stor. Hannen måler 6-9 mm, hunnen 9-10 mm. Benene kan blive op til 15 mm lange. Kroppen er gråbrun eller mørkebrun med lysere tegninger - og så er den meget behåret! Det er sagt før, men kan ikke siges for tit: Edderkopper gør kål på masser af fluer og andre irriterende smådyr. Så nyttedyr, det er de!