Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Hvad byder du uventede havegæster?
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Hvad byder du uventede havegæster? _ _

Af Ragna Lychau

Når vinteren viser sig fra sin kolde side, kan det være svært for fuglene at finde føde. Det kan koste de svageste fugle livet. Det er en del af naturens orden. Men selvom en hård vinter kan slå mange fugle ihjel, er det ikke en trussel mod fuglebestanden. Småfuglene får mange unger og bestanden kommer hurtigt op på samme antal igen.

Hjælp fuglene
Fodrer man fuglene i sin have, overlever flere fugle vinterens kulde. Men selvom vinteren er mild er der en god grund til at fodre fuglene. Man får nemlig god mulighed for at følge med i, hvilke fugle, der besøger haven. Der er altid flere fugle i en have, hvor der fodres. Mange mennesker tænker først på de fjerede medskabninger, når frosten bider. Men de forudseende fodrer året rundt - så kommer der nemlig endnu flere fugle.

Kig med
Det er en god idé at tænke lidt over, hvor man skal placere foderbrættet. Man kan jo ligeså godt indrette "restauranten" uden for det vindue, hvor man sidder mest. Så kan man i ro og mag studere fuglene, når de går til makronerne. Fuglene er ikke bange for os, så længe vi bevæger os roligt bag ruderne. Vil man være populær hos fuglene, er det en god idé at vælge en god frøblanding. I mange af de billige blandinger er der alt for meget korn, som fylder godt i sækkene, men ikke står særlig højt på fuglenes ønskeliste. Kan man derimod finde eller lave en blanding med hirse, hør, hamp og solsikker skal der nok blive spist op. Man kan også supplere med æbler - gerne nedfaldsæbler. Fugle er ikke kræsne!