Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Hvepsedronning i brændestakken
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Hvepsedronning i brændestakken _ _

Af Ragna Lychau

Almindelig gedehams - eller hvepsen, som den også kaldes - er almindelig i hele landet. Den er bestemt ikke populær - og har man bare én gang prøvet at blive stukket, forstår man hvorfor. Men den "huserer" dog kun i de varme sommermåneder. Kun dronningerne overlever vinteren - og det sker af og til, at man i finder en slumrende dronning i det brænde, man slæber ind til brændeovnen i løbet af vinteren.

Hvepsens samfund består af en dronning, hanner og en masse arbejdere. Det hele starter med, at en befrugtet dronning, der har overlevet vinteren, udvælger et redested til sine æg. Så går hun i gang med at samle materiale til at bygge med. Om foråret kan man således ofte se hende sidde og gnave i brædder og stolper. Det bliver til en papir-agtig masse, som hun bruger til at bygge boet med. Dernæst lægger hun de første æg. Når de er klækket, passer og fodrer dronningen selv de første larver. Så snart larverne har udviklet sig til voksne hvepse - efter cirka én måned - overtager disse arbejdet med at bygge videre på boet og fodre larver. Dronningen er fra nu af en ren og skær æglægningmaskine! I løbet af en sommer kan en hvepserede vokse til en størrelse som en fodbold - med op til 5.000 beboere.

Sent på sommeren udvikler nogle larver sig til hanner og dronninger. De flyver ud og parrer sig, og efter parringen dør hannerne. De nye dronninger finder steder, hvor de kan overvintre, så de er klar til at starte nye samfund, når det bliver forår. Samtidig begynder det gamle samfund at gå i opløsning. Der skal ikke passes larver, så hvepsene har god tid til at summe rundt i haverne efter frugter og bær, kaffeborde med kager og andre søder sager - så det er på dét tidspunkt, hvepsene bliver en plage.

Når kulden kommer, dør de dog, og kun dronningen overvintrer - med mindre hun ryger med i brændeovnen!