Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Kejserkåben - en skovsommerfugl
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Kejserkåben - en skovsommerfugl _ _

Af Ragna Lychau

Kejserkåben er en stor, flot sommerfugl. Den tilhører en gruppe af sommerfugle som kaldes for perlemorsommerfugle - dem har vi 10 arter af i Danmark. De ligner hinanden meget, idet de alle er brune på oversiden med sorte pletter. Hvis man kan komme til at se sommerfuglen på undersiden, er kejserkåben dog ret let at kende. Kejserkåben er nemlig den eneste af perlemorsommerfuglene, som har perlemor-bånd på den grønne underside. Alle de andre perlemorsommerfugle har perlemor-pletter på undersiden. Det er ret let at kende forskel på han og hun. Hannen er rødbrun med sorte pletter, og han er ret spidsvinget. Hunnen er mørkere brun, de sorte pletter er større end hannens, og hunnens vinger er mere afrundede. Den er en af de største danske dagsommerfugle, og den er helt klart den største af vore perlemorsommerfugle. Dens vingefang er på 55-70 mm.

Nektar og honningdug
Kejserkåben findes især i den østlige del af Danmark. Den er en rigtig skovsommerfugl, som man især finder i løvskove. Man kan se den i solrige lysninger, i skovbryn og på åbne skovveje. Her besøger den tidsler og mange andre blomster, og på gode lokaliteter kan man være heldig at se mange af dem.
Den flotte sommerfugl lever af nektar, som den finder i mange forskellige blomster. Man ser den især på tidsler, hindbær og brombær. Den tiltrækkes også af saft fra sårede grene og af honningdug, som er sukkerholdige affaldsprodukter fra bladlus.

Larven og violerne
Kejserkåbens larve lever af bladene fra violer. Larven er fundet på blandt andet hundeviol, martsviol og almindelig stedmoderblomst - som også hører til blandt violerne. Larven er voksen midt i juni, hvorefter den forpupper sig. Puppen hænger som regel i en gren i et par meters højde. Puppetiden varer 2-4 uger, afhængigt af vejret, og de første kejserkåber er normalt på vingerne i begyndelsen af juli. Så flyver sommerfuglene til midt i august. Det sker, at man ser en kejserkåbe i begyndelsen af september, men det er sjældent.

 

 

En kejserkåbe hun
En kejserkåbe hun