Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Klog som en gås
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Klog som en gås _ _

Af Ragna Lychau

Mange kender udtrykket "dum som en gås" - og nogen har måske endda selv fået denne fornærmelse hæftet på sig. Men det er helt forkert. Gæs er faktisk nogle af de mest intelligente fugle.

Vogter af fanger - og whisky
I naturen lever gæs i flokke med en udpræget rangorden. Flokkens leder er en gammel erfaren gås. Den er altid årvågen og på vagt overfor farer. Denne særlige adfærd er bevaret hos vore tamme gæs - og har givet stof til utallige historier og skrøner. Sandt er det, at man flere steder har holdt gæs omkring fængsler til at slå alarm, hvis fangerne ville prøve at flygte. Og i Skotland har man brugt gæs som vagtposter omkring whiskyfabrikkerne! Mange kender sikkert også sagnet om den hellige Morten, der ikke ville være biskop, men blev afsløret af gæssene. Som hævn bestemte biskop Morten, at 11. november skulle være slagtedag for gæssene. Derfor spiser vi gås mortens aften!

Nyttig og hårdfør
Fra arkæologiske fund ved vi, at vikingerne holdt mange gæs. Og til langt op i historien var gåsen den mest populære tamfugl herhjemme. Det var der flere gode grunde til - udover det lækre kød.
For det første er gåsen nem at holde som husdyr. De er hårdføre og skal bare have græs for at kunne klare sig. For det andet var gåsens vingefjer suverænt det bedste materiale til styrefjer på pile. Og da de lærde munke kom hertil i Middelalderen blev gåsens vingefjer brugt til penne. Og endelig blev dunene brugt i puder og dyner.

Dansk landgås
Den danske landgås er et af de få husdyr i Danmark, som ikke har været udsat for massiv forædling. Da man begyndte at forædle husdyr i 1800-tallet, koncentrerede man sig især om kvæg og svin. Landgåsen blev et husdyr for småkårsfolk, og efter 2. verdenskrig forsvandt den næsten. En lille gruppe hobbyavlere gjorde imidlertid et stort stykke arbejde for at få racen på fode igen, og i 1998 var der ca. 250 danske landgæs i Danmark.