Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Krabbefangst - en sommeraktivitet
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Krabbefangst - en sommeraktivitet _ _

Af Jesper Bønløkke

Luften er varm, og en svag brise fører lugten af tang og saltvand op på stranden. På stranden ligger vi som en flok krybdyr, der suger varme og energi til os. Der er dømt afslapning, og batterierne er sat til opladning. Det er sommer og ferietid i Danmark!

Under vandoverfladen skvulper vandet dovent frem og tilbage. Hernede er lydene dæmpede, og de legende og badende børn kan knap høres. En monoton og dyb rytme bliver svagere og svagere, mens en jolle med påhængsmotor sejler ud af lystbådehavnen. Nede mellem molens sten sidder strandkrabberne godt skjult. De er næsten ikke til at få øje på - men de er der. Og de er lette at lokke frem.

Hvad er det her lugter af?
I vandet spredes en uklar, mælket opløsning. På strandkrabben har den en næsten magisk virkning. Og det er ikke ligefrem duften af bagerbrød, som tiltrækker krabbens opmærksomhed. Nej, det er den dejlige saft fra en knust strandsnegl. Sidelæns og på ægte krabbemanér krabber krabben mod lugten, som bliver stærkere og stærkere. Det er ikke hver dag, man som krabbe er så heldig, at maden bare dumper ned foran hovedet på en. Hurtigt begynder krabben at spise indholdet af den knuste standsnegl. Den holder fast i sneglen med den ene klosaks, mens den anden i rask tempo fører frisk sneglekød op til munden. Så opslugt af ædegildet er den, at den knap opdager, at bunden pludselig forsvinder under den. Da den gennembryder vandoverfladen, går det op for den, at der er noget lusket ved sneglen. Men elevatoren stopper brat, og den når ikke at slippe sneglen. Krabben er fanget af en snu krabbefanger!

Bevæbnet med snor og klemme
Hvis man vil fange krabber, skal man bruge en snor med en tøjklemme for enden. Maddingen holdes fast med tøjklemmen - så kan man nemt skifte madding, hvis man vil forsøge sig med noget andet. Som madding kan man enten bruge en knust blåmusling eller en knust strandsnegl, som begge står højt på de nærmest altædende krabbers menukort.

Pas på dig selv og krabben
Når man har fanget en krabbe, skal man passe godt på både sig selv og krabben. Hvis man med to fingre tager fat på siden af krabbens rygskjold, kan den ikke komme til at nappe. Prøv at studere krabben lidt. Læg mærke til øjnene, som sidder på stilke. Se om der vokser rurer på skjoldet. På undersiden af krabben ses en slags hale, som er bøjet frem under skjoldets underside. Halen afslører, om det er en han eller en hun. Hannens hale er trekantet og spids og består af 3 led. Hunnens hale er mere oval og har flere led. Da krabber ånder med gæller, kan de ikke tåle at være alt for længe oven vande. Sæt derfor krabben ud i vandet igen, når I har kigget på den. Måske kan I fange en, der er større?

 

Flot fangst!
Flot fangst!