Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Kratløber - et grådigt rovdyr
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Kratløber - et grådigt rovdyr _ _

Af Ragna Lychau

Kratløberen er en af vore helt store løbebiller. Den er skinnende sort, ofte med et bronzefarvet, grønt eller violet skær. Den er udbredt i hele landet, hvor man kan finde den i skove, levende hegn og på marker. Den er også ganske almindelig i haver og parker. Alligevel ser man den kun af og til. Den er nemlig mest aktiv om natten, hvor den løber rundt på jorden i sin jagt efter føde. Om dagen ser man den som regel kun, når man kommer til at skræmme den frem fra sit skjul under sten, grene og blade.

Kræsen er den ikke - den kaster sig over alle slags byttedyr, som den kan magte. Både levende dyr og ådsler. Edderkopper er en del af menuen, ligesom orme, snegle, insekter og andre smådyr. Ligesom andre løbebiller kan den kun indtage flydende kost. Derfor opløser den sit bytte ved at gylpe en speciel "fordøjelsesvæske" ind i byttet. Væsken dræber byttedyret og opløser samtidig de indre dele, som kratløberen derefter suger i sig!

Dens larve er også et grådigt rovdyr. Den har kraftige kæber ligesom de voksne biller og jager og æder de samme slags byttedyr.

Kratløberen er en af insektverdenens hårdføre drenge. Den er på færde i næsten alle årets måneder - kun når det er rigtig vinter med frost og sne, er den væk. Så går den i vinterdvale under mos eller under et tæt lag af visne blade. Hvis det er rigtig koldt, risikerer billen, at der er frostgrader, hvor den gemmer sig. Men det kan den sagtens klare. Dens kropsvæsker indeholder nemlig glycerol, der virker som en slags "frostvæske".

I milde vintre - sådan som i år - kan man møde kratløberen allerede i januar og februar. Man ser den dog især i april-maj, som også er tiden, hvor den yngler. Kratløberen kan derefter ses hele sommeren og efteråret, og når det atter bliver vinter, går den igen i dvale. Den voksne bille kan blive 2 år gammel - det er ikke almindeligt hos insekter.