Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Lok sommerfugle til haven
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Lok sommerfugle til haven _ _

Af Jesper Bønløkke

Ja nu kan jeg se dig - du fik så smukke vinger. Hey, så er du lige med et en ubetydelig prik i det himmelblå. Hey, med alt for meget at nå og kun den korte sommer til at nå det på. Højt at flyve...

Sådan synger Sebastian i sin sang Sommerfuglen. Og synet af en dansende sommerfugl på smukke vinger er altid en dejlig oplevelse. Men mange har sikkert oplevet, at sommerfuglen, som i sangen, hurtigt og let drager videre, før man blev færdig med at kigge på den.

Næse for alkohol
Man kan dog godt lokke de flygtige sommerfugle til at blive lidt længere. Ja, man kan faktisk også lokke sommerfugle til, som måske slet ikke havde i sinde at komme på visit.
Når man skal lokke sommerfugle, udnytter man sommerfuglenes gode "næse" for alkohol. I naturen leder duften af alkohol dem nemlig til overmoden og gærende frugt. Sommerfuglene kommer altså ikke for alkoholen, men for sukkeret, som også findes i den modne frugt.

Det, som man lokker med, er en blanding af søde sager og alkohol. Umiddelbart lyder det måske meget godt, og en smule politisk ukorrekt, men det er næppe en blanding, som får teenagere til at stå i kø.

Hvis man vil prøve at lokke sommerfugle til haven skal man i en beholder blande 2 dl rødvin, 100 g sukker, 2 dl vand og en ¼ pakke gær. Ingredienserne røres godt sammen og herefter skal blandingen trække et par dage, så gæren rigtig kan udfolde sig. Da den lækre blanding lokker bananfluer og andre insekter til, er det klogt at lægge et stykke papir over beholderen. Herefter skal der fremstilles nogle tykke snore. Det er bedst at bruge snore af bomuld, da de suger godt. Når snorene er blevet mættet med rødvinsblandingen, hænger man dem op forskellige steder i haven. Man kan være ret sikker på, at der snart kommer mange sommerfugle på snorene. Om dagen besøges snorene blandt andet af de flotte dagssommerfugle og om natten af natsværmere. Når snorene har mistet deres magiske virkning, er det tid til en tur i spanden for en genopfyldning.

Lær sommerfuglene at kende
Når sommerfuglene nu kommer til haven helt af sig selv, kan du koncentrere dig om at finde ud af, hvad de forskellige arter hedder. Her er der hjælp at hente her på danske-dyr.dk eller i bogen "Danmarks dagsommerfugle - en feltguide fra danske-dyr.dk".