Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Mølædte kastanjer
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Mølædte kastanjer _ _

af Thomas Bille

Hvert eneste efterår har vi sammen med ungerne fyldt lommer og poser med hestekastanjernes store, blanke nødder. Og hjemme har vi over den varme kakao og smurte boller perforeret dem med tændstikker til noget, som kun meget fantasifulde forældre har kunnet genkende som en hund, en giraf, en flodhest eller en elefant. Nu er den smukke tradition måske ved at være forbi, og det er indvandrernes skyld. De æder nemlig vores kastanjer.

Blandt indvandrere skiller disse kastanjeædere sig dog tydeligt ud. De er hverken flygtet fra krig eller ufred, ej heller har de været forfulgt pga. deres politiske holdninger. For de er møl. Kastanje-minérmøl, for at være helt præcis. Og er de flygtet fra noget, er det mejser og sprøjtegifte.

Med lodne, hvidstribede og nøddebrune vinger hører kastanje-minérmøllet til de smukkere af slagsen, men vil man nyde deres skønhed, må man have øjnene med sig. Et voksent kastanje-minérmøl bliver blot 5 mm langt og er derfor ikke sådan at få øje på. Derimod vil brune, uregelmæssige bånd, striber og plamager på kastanjebladene hurtigt afsløre deres tilstedeværelse.

Det er larverne, som laver al balladen. Der er dem, som gnaver gange i kastanjebladene og får dem til visne og falde af. Store angreb af kastanje-minérmøl kan slå kastanjetræerne ihjel, men det hører trods alt til undtagelserne. Derimod kan møllene sikkert svække træerne så meget, at de producerer færre kastanjer. Endnu værre er det dog, at et halvvissent, mølædt kastanjetræ ikke ligefrem pynter i bybilledet. Med tiden kommer de derfor nok til at vige pladsen for andre, smukkere og knap så spiselige bytræer - og så er det slut med kastanjerne.

På trods af politisk enighed og folkelig opbakning bliver de små, seksbenede indvandrere vanskelige at sende hjem igen. I stedet må vi nok belave os på, at kastanjedyrene snart hører fortiden til. Vi må lægge hovederne i blød for at finde en ny efterårssyssel, som kan laves over køkkenbordet med en varm kop kakao i en ene hånd og en nybagt, velsmurt bolle i den anden.

Kastanje-minérmøllet stammer fra Asien og Nordamerika. I 1984 dukkede det for først gang op i Europa, og i 2002 blev det fundet på Lolland. Siden har møllet bredt sig til hele Danmark.