Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Munken - sangeren med den sorte kalot
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Munken - sangeren med den sorte kalot _ _

Af Ragna Lychau

Siger man "munk" tænker de fleste sikkert på kutteklædte mænd og mørk middelalder. Men faktisk behøver man ikke rejse tilbage i tiden for at møde en munk. Er man heldig, kan man se ham i haven!

Munken tilhører de fugle som kaldes sangere. Om sommeren er den udbredt i hele Danmark. Den er på størrelse med en musvit, og der er tydeligt forskel på han og hun. Hannen er grålig med en sort "kalot" på hovedet. Hunnen er mere brunlig, og hendes kalot er rødbrun. Når hannen synger oppe i et træ, kan man undertiden få et godt kig på ham, da han tit sidder i de yderste kviste på solsiden.

Når efteråret kommer, trækker munken sydpå for at overvintre ved Middelhavet og i tropisk Vestafrika. Men i de senere år er flere munke begyndt at tilbringe vinteren herhjemme. Forskning har vist, at munke fra Centraleuropa er ved at ændre trækvaner, så flere og flere trækker mod nordvest for at holde vinter i England i stedet for at flyve sydvest til Spanien. Derfor er det måske nordvest-orienterede munke som bliver set i Danmark om vinteren.

Tal på munken
I Den store Vinterfugletælling 2007 er munken dagligt blevet set mellem 5 og 28 gange forskellige steder i Danmark. De fleste munke er spottet i det østlige Danmark - Østjylland, Fyn og det østlige Sjælland - i alt 155 steder. Munken er stadig en af de sjældnere gæster ved foderbrættet, men antallet af vinter-munke i dag er dog langt højere end for 15-20 år siden.