Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Munkenes fisk
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Munkenes fisk _ _

Af Ragna Lychau

I Middelalderen spredte munkene det kristne budskab i Europa. De fromme brødre byggede klostre, hvor de kom frem, og med sig bragte de - foruden troen - deres egne husdyr til klosterets brug. Munkene holdt blandt andet kaniner, fordi det lille pelsdyr var en populær spise i fastetiden. Eller rettere: kaninens ufødte unger. Kirken tillod nemlig ikke munkene at spise kød i fastetiden, men de måtte gerne spise fisk. Og da kaninens unger "flød i fostervandet", var de at betegne som fisk og måtte derfor gerne spises!

Med Reformationen i 1536 forsvandt munkene fra Danmark. Kaninerne blev tilbage. Især overklassen holdt kaniner - dels på grund af det velsmagende kød, og dels fordi man kunne udsætte dyrene til jagt. Ganske som man i dag opdrætter og udsætter fasaner.

Besværligt husdyr
Kaniner er nøjsomme dyr, der snildt lever af mælkebøtteblade, og hvad man ellers kan finde i grøftekanten. Alligevel var det først omkring 1900, at det blev almindeligt at holde kaniner som husdyr. De er nemlig lidt besværlige at have med at gøre. Man kan ikke lade dem gå løs ligesom høns. De ville omgående stikke af. Og man kan heller ikke tøjre dem. De ville bare gnave rebet over. Kaniner skal holdes i bure. Først da det billige trådnet var opfundet, blev det almindeligt med kaninhold overalt i Danmark.

Hvid dansk landkanin
Den hvide danske landkanin blev skabt i 1902 af Julius Schiøtz, der var direktør for Københavns Zoologiske Have. Han fremavlede den som en ren albinorace, blandt andet ved at indkrydse med hvid belgisk kanin. Den hvide danske landkanin blev hurtigt populær, især som slagtekanin, og den var længe blandt de mest udbredte kaninracer i Danmark. I dag er den forholdsvis sjælden.