Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Når salamandrene danser
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Når salamandrene danser _ _

Af Thomas Bille

Dansefeberen ruller igen hen over landet, men denne gang er det ikke fjernsynet, som lægger gulv til de blanke dansesko. Dansen foregår i al ubemærkethed nede under vandoverfladen på vandhullernes mudrede bund. Det holder dog ikke deltagerne tilbage, for med den skønhed, den iver og det engagement, de lægger for dagen, kunne de vinde enhver dansekonkurrence. Det er nu salamandrene danser.

Forberedelserne begyndte allerede i februar. Mens hvide vintergækker og gule erantis skød op af den kolde jord, vågnede den lille vandsalamander i sit skjul i skovbunden. Og med lidt træge, søvnige bevægelser krøb den i ly af nattens mørke ned til den nærmeste vandhul og forsvandt under vandoverfladen.

Her i april er den lille salamander rigtig kommet i festtøjet. På ryggen har den fået en høj, takket kam, og undersiden af halen har blå og orange striber. Salamanderen er en han, og med udseendet i orden handler det nu om at finde en hun - en hun som han kan danse for.

Salamanderhunnerne er eftertragtede. Faktisk så eftertragtede, at de i modsætning til hannerne ikke behøver at pynte sig. For hunnerne er det nok bare at være hunner. Og bliver en hun opdaget af en han - ja, så udløser det altid en dans.

Det meste af dansen ligger i halen. Hannen vifter og slår med den. Skifter stilling i et væk. Men sørger hele tiden for, at hunnen kan se den høje rygkam og hans flotte farver. Han har dog et stort problem. Den lille vandsalamander ånder nemlig ved lunger, og der er grænser for, hvor længe hannen kan holde vejret under vandet. Bliver åndenøden for stor, må han op at hente luft. Men han risikerer så, at hunnen mister interessen eller har fået en ny bejler, når han kommer tilbage. For den lille han handler altså ikke bare om dansetrin, men også om kondition.

Der er naturligt nok langt imellem succeserne for de ivrige salamanderhanner. Til gengæld er gevinsten stor. Er hunnen tilfreds med opførelsen, får hannen nemlig lov til at afslutte seancen med en parring. Og så er den fædrene arv sikret - i hvert fald for denne sæson.

Oplev den lille vandsalamander
Det er nu den lille vandsalamander danser, så få gummistøvlerne på og besøg dit nærmeste vandhul. Her kan du med egne øjne se dem udføre de fine dansetrin.