Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Nattergalen - en sanger med X Factor
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Nattergalen - en sanger med X Factor _ _

Af Thomas Bille

Mens de danske gader fredag efter fredag lå øde hen, fordi folk var klistret til skærmen for at følge de unge talenters vej mod stjernerne i programmet X Factor, befandt en anden stor sangstjerne sig i Afrika. Nu, hvor X Factor allerede er ved at forsvinde i glemslen, erstattet af nye realityshow og talentkonkurrencer, er den lille mestersanger på vej til Danmark. En modtagelse på den røde løber må den dog ikke forvente, ej heller en pladekontrakt på et af de toneangivende pladeselskaber. Nej, nattergalen - for det er den, det handler om - ankommer i al ubemærkethed. Nærmest som søgte den bevidst at undgå opmærksomhed.

På overfladen gør nattergalen da heller ikke meget væsen af sig. Fjerdragten er brun. Lysere på maven. Og så en lidt rustrød hale. Selv hvis den sad frit fremme, var det ikke en fugl, man ville lægge mærke til. Men hvad nattergalen mangler i ydre skønhed, kompenserer den for med en fabelagtig sangstemme.

Tag på nattergaletur
Vil man høre nattergalens dybe, kraftfulde og smukke sang, må man ud om aftenen. For selv om nattergalen også kan synge om dagen, så fyrer den den først rigtigt af - for at blive i musikerterminologien - når solen er gået ned.

Sangen indledes af et »hyy«, som snart efterfølges af rytmiske, dybe kluk, afbrudt midtvejs af en snerren og afsluttet af et »hyit«. På papiret lyder det måske ikke som skønsang, men i praksis er nattergalens sang en af fugleverdenens smukkeste. Og det er ikke uden grund, at nattergalen har inspireret digtere verden over - den er i sandhed en sanger med X Factor.

Så fravælg sofaen og nyd aftenkaffen i den nærmeste mose eller eng på en rigtig nattergaletur. En lys majnat under stjernerne akkompagneret af klukkende nattergale udkonkurrerer let ethvert tv-program - X Factor eller ej. Men husk en lygte, gummistøvler og eventuelt en god portion myggespray.