Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Nordisk myreløve
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Nordisk myreløve _ _

Af Ragna Lychau

Nordisk myreløve - bag det lidt mystiske navn gemmer der sig et mærkeligt dyr, som ikke ret mange mennesker har set. Den findes nemlig kun få steder her i landet, nemlig ved Skagen, på Læsø og på Bornholm.

Fælder i sandet
Navnet myreløve hentyder først og fremmest til larverne, som laver fangst-tragte i løst sand. Hvis myrer eller andre insekter glider ned i tragten, er de som regel fortabte. De kan ikke komme op igen, og de ender derfor som bytte for de grådige myreløvelarver, der sidder skjult i bunden af tragten. Larven griber det uheldige dyr med sine kraftige kindbakker, og derefter udsuger larven dyret med sine specielle munddele, som nærmest fungerer som et par sugerør. Efter "middagen" smider den levningerne ud af tragten.
Tragtene og larverne er lette at finde de steder, hvor dyrene holder til. Men de voksne myreløver ser man kun sjældent.

Flyver især om natten
Myreløverne tilhører en insektgruppe, som kaldes netvinger. I Danmark findes der tre arter af myreløver, som alle er lokale og sjældne. De voksne myreløver kan forveksles med guldsmede, men myreløverne kan kendes på de tykke, kølleformede antenner. Nordisk myreløve flyver ikke ret meget. Den er især fremme om natten, hvor den jager små insekter ved træer og buske. Om dagen gemmer den sig i vegetationen.

Der er ikke mange, som har set en voksen myreløve i naturen. Men den tiltrækkes af lys, ligesom mange andre netvinger. Sommerfuglesamlere, der er ude for at lyslokke natsommerfugle, træffer derfor af og til den voksne myreløve. De voksne myreløver er fremme fra begyndelsen af juni, og de kan findes frem til august.