Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Ny salamander fundet i Mexico
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Ny salamander fundet i Mexico _ _

Af Ragna Lychau

I august blev en helt ny art salamander opdaget på en ekspedition i Mexico. Man var også heldig at finde en salamander, man troede var uddød. Deltagerne var to franskmænd, en spanier og danskeren Thomas Bille. Thomas Bille er salamanderentusiast og forfatter - og skriver blandt andet artikler om padder og krybdyr for danske-dyr.dk og verdens-dyr.dk. Ekspeditionen varede tre uger og gik gennem det centrale og sydlige Mexico. En tur der bød på masser af myggestik, små hoteller med lopper i sengene - og salamandre. For folk, der brænder for salamandre er Mexico et slaraffenland. Her findes 135 forskellige arter. I Danmark har vi kun tre.

Ny art fundet
En af dagsturene gik til området nær landsbyen Zoquitlan. Fra skovene i dette område kender man kun én art salamander. Den gik deltagerne på jagt efter. Sten på sten blev vendt - og endelig, under en stor sten fandt de en salamander, der bestemt ikke lignede den art, de ledet efter.
Kroppen var sort med bittesmå, hvide pletter. Benene var lange med store, orange pletter. Den manglede halen, men det er ikke usædvanligt for salamandre. De kan nemlig kaste halen som vores danske firben. Den tilhørte tydeligvis en salamander-slægt med navnet Pseudoeurycea. Denne slægt var ikke kendt i området. Det måtte være en hidtil ukendt art! Deltagerne jublede - for det er en stor oplevelse at stå med et dyr i hånden og vide, at netop den aldrig var set før!

En "uddød" art genopstår
Og nyopdagelserne stoppede ikke med fundet af den nye art.
En dag gik turen til bjerget Cerro Chicahuaxtla, der er hjemsted for seks forskellige salamanderarter. Turen op ad bjerget går ad små, stejle stier dækket af mudder og vegetationen er så tæt, at man kun kommer frem ved hjælp af macheten. Men alle strabadserne blev glemt, da én af deltagerne viste de andre sit fund: en lille salamander. Næsten helt sort med små brune pletter på halen. Det kunne kun være arten Pseudoeurycea nigromaculata. Engang var den ret almindelig i området, men i midten af 1980erne forsvandt den. Man troede den var uddød - heldigvis tog man fejl!

Læs mere om salamanderen på verdens-dyr.dk