Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Orange hjulspinder – en smuk og sjælden edderkop
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Orange hjulspinder – en smuk og sjælden edderkop _ _

Af Ragna Lychau

Mange mennesker er bange for edderkopper. Det er en skam, for edderkopper er spændende dyr - og de kan endda være meget flotte. Orange hjulspinder er en af de flotteste edderkopper vi har i Danmark - og hvis man er heldig, kan man finde den her i oktober. Den er meget sjælden. Typisk har man fundet den i birkeskove eller birkemoser, men for få år siden blev den også fundet på en sandet brakmark. Måske lever den også andre steder?

Den orange hjulspinder er rød eller orange med mange små hvide pletter og røde ben. Hannen og hunnen ligner hinanden - bare ikke i størrelsen. Hunnens krop måler 9-13 mm og er derfor en af vore ret store edderkopper. Hannens krop måler kun 5-6 mm.

Dens spind er lille og har facon som et cykelhjul, og det har fine, tynde tråde. I midten af spindet sidder edderkoppen på lur i et sammenrullet blad, som den selv har anbragt dér. Når der går et bytte i spindet, kommer edderkoppen farende ud, lammer byttet med gift og trækker det med sig ind i det sammenrullede blad. Her udsuger edderkoppen sit bytte i ro og mag.

Orange hjulspinder bruger ikke kun blade som gemmested og spisestue. Hunnen gemmer også sine æg i et blad, som hun derefter omhyggeligt folder og spinder sammen om æggene. Hannen skynder sig væk efter parringen - så han bliver ikke ædt, som det ellers sker hos flere andre edderkopper.

Hunnen passer godt på sine æg det næste stykke tid. Men når efteråret kommer, dør hun.
Æggene klækkes næste forår - og når det bliver sommer, er de voksne, og en ny generation af hjulspindere er klar til selv at få unger!