Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Romantik i tandem
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Romantik i tandem _ _

Af Thomas Bille

Naturen har fået forårsfornemmelser, og der er romantik i luften. Hvordan dyrene udtrykker romantikken i praksis, kan dog være meget forskellig. Nogle er ret fantasifulde og går til makronerne med en sådan akrobatik, at man kunne have dem mistænkt for et indgående kendskab til Kama Sutra. Blandt de største erotiske akrobater finder vi den røde vandnymfe, hvis udfoldelser kunne gøre selv den smidigste yogaudøver misundelig.

De røde vandnymfer er på vingerne fra først i maj. For de farvestrålende insekter handler det nu om at finde en partner og sætte afkom i verden. Hannerne har dog et stort problem. De skal nemlig have hunnerne med ned til vandet for at lægge æg. Og uanset hvor dygtige de er til at kurtisere, risikerer de, at hunnerne mister interessen undervejs. De har dog fundet en løsning. For hvad der ikke kan klares ved overtalelsens kunst, kan klares med vold.

Yderst på bagkroppen har hannen to kroge, der fungerer som en tang. Og viser en hun interesse for hannen, griber han fat om nakken på hende med krogene. Grebet er fast, og skulle hunnens kærlighed siden blegne, er der ikke noget at gøre ved det. Hun hænger på ham - bogstavelig talt.

De to vandnymfer flyver nu rundt i tandem, og end ikke den forestående parring får hannen til at løsne grebet om sin udkårne. At parre sig i tandem lyder umiddelbart som en uoverkommelig opgave, men den røde vandnymfe er akrobatisk af natur. Let og elegant bøjer hunnen bagkroppen nedad og fremad, til den når bagsiden af hannens bryst, så de to danner et, nok utilsigtet, hjerte. Parringen er i gang, og i en af naturens mest romantiske parringsstillinger får hunnen befrugtet sine æg.

Også æglægningen foregår i tandem. Med fast greb om nakken på hunnen flyver hannen nu ned til det nærmeste vandhul, hvor hunnen med kirurgisk snilde får placeret sine æg inden i stænglerne på forskellige vandplanter. Ført når alle æggene er lagt, falder hannen til ro og løsner grebet om hunnen. De kan nu flyve hver til sit, beroligede af tanken om, at næste generation af røde vandnymfer er undervejs.