Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Små hugorme er også giftige
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Små hugorme er også giftige _ _

Af Jesper Bønløkke

Findes der farlige dyr i Danmark? Det spørgsmål stiller mange børn. Og det er faktisk et godt spørgsmål. For hvad er egentlig et farligt dyr?
Mange dyr er jo farlige. I hvert fald for andre dyr. En spurvehøg er dødsens farlig for en musvit, og en aborre er farlig for en hundestejle. Ja, selv hundestejlen er farlig - i hvert fald hvis man er en dafnie eller et andet lille krebsdyr.
Nøjes vi med at kigge på de dyr, som er farlige for mennesker, skrumper listen ganske betragteligt. I Danmark har vi heldigvis ingen farlige rovdyr, som angriber og æder mennesker, og giftige dyr er her heller ikke mange af. Men nogle er her dog. Og blandt dem er hugormen nok et af de mest frygtede giftige dyr i Danmark.

På verdensplan sætter hugormen dog ikke ligefrem nogen rekorder i giftighed. Der er ikke meget kobra eller taipan over en dansk hugorm. Hugormens bid er kun rigtig farligt, hvis man bliver ramt i en blodåre, eller hvis man er særlig overfølsom over for giften. For de fleste vil et hugormebid svulme op og gøre ondt. Men ømheden og hævelsen forsvinder normalt efter 8-10 dage.
Det er heller ikke særlig tit, at man bliver bidt af en hugorm. Hugormen er sky, og den forsvinder ofte, før vi når at opdage den. Giften er først og fremmest udviklet til byttefangst - ikke til forsvar. Da det tager hugormen flere dage at danne ny gift, er den naturligt nok nærig, når det gælder om at bruge den.

Lige nu er nye kuld hugorme kommet frem i naturen. Hugorme føder ikke unger, og den lægger ikke æg. Den lægger sig lige midt i mellem. Hugormen lægger æg uden skal. Æggene, hvis man kan kalde dem det, består af en tynd, gennemsigtig hinde, som ungerne bryder ud af umiddelbart efter fødslen. Derefter spreder de små hugorme sig rundt i landskabet. Man kan støde på de små unger under sten eller væltede træstammer. Men lad være med at samle dem op. Også små hugorme har tænder og gift!

 

En voksen hugorm
En voksen hugorm