Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Spurvehøgen ved foderbrættet
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Spurvehøgen ved foderbrættet _ _

Af Ragna Lychau

Det var en dejlig vinterformiddag, og familiens voksne sad i køkkenet og nød en kop kaffe. Lige udenfor køkkenvinduet var der et herligt virvar af småfugle, der kæmpede om at komme til ved foderbrættet. Det var et rigtigt hyggeligt syn.

Og så - tilsyneladende helt ud af det blå - kom en stor fugl susende. Alle småfuglene fløj for livet, men i kampens hede kunne vi ikke se, om det lykkedes dem alle at komme væk.

Spurvehøgen - for sådan én var det - satte sig tilrette på en gren et lille stykke væk fra foderbrættet. Tilsyneladende havde den ikke fået ram på nogen af de små fugle, for den flotte rovfugl sad der bare en kort stund, inden den fløj videre. Småfuglene havde åbenbart fået sig en slem forskrækkelse, for der gik flere timer inden de igen vovede sig hen til foderbrættet. Dagen efter var alt dog ved det gamle, og foderbrættet var ligeså velbesøgt som det plejede.

Spurvehøgen er en af de almindeligste rovfugle i Danmark. I sommerhalvåret ser man den sjældent, fordi den holder til i skovene. Men når det bliver vinter flytter mange af de overvintrende småfugle ind i byerne, på jagt efter føde. Og så må spurvehøgen jo følge efter. Så vinteren er klart det tidspunkt, hvor der er størst chance for at se spurvehøgen i haven.