Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Sst - sst - sst - sst - sst - sst - almindelig markgræshoppe på frierfødder
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Sst - sst - sst - sst - sst - sst - almindelig markgræshoppe på frierfødder _ _

Af Jesper Bønløkke

Lyden af græshoppesang er lyden af den danske sommer. Men selvom det nu er efterår, kan man stadig høre græshoppesang på varme og solrige dage. Nogle af de græshopper, som stadig synger, er markgræshopperne. Der er 12 forskellige arter af markgræshopper i Danmark. De forskellige arter kan være svære at se forskel på, men deres stemmer er forskellige, og med lidt øvelse kan man kende forskel på deres sange. Markgræshopperne synger ved at bevæge de lange bagben op og ned af vingen - næsten som i en Disney-tegnefilm med Jesper Fårekylling. På den måde gnides nogle små tappe på bagsiden af bagbenene mod en ribbe på vingen, og den karakteristiske lyd dannes.

Den mest almindelige markgræshoppe i Danmark hedder meget bekvemt almindelig markgræshoppe. Almindelig markgræshoppe findes over hele landet - især på tørre og solvarme steder. Græshoppen har flere forskellige sange. Den sang, man oftest hører, er kaldesangen. Det er den sang, som hannen bruger for at tiltrække en hun, som han kan parre sig med. Kaldesangen består af 6-12 skarpe "sst"-lyde, der kommer med 1-2 sekunders mellemrum. Sangen kan høres på 10-12 meters afstand. Når hunnen er blevet tiltrukket af kaldesangen og er kommet tæt på hannen, går han videre til næste nummer på repertoiret - friersangen. Friersangen er mere blød i klangen end kaldesangen. Hvis en hun har mere end én bejler, ender det med en kappestrid, hvor hannerne synger rivalsang. Rivalsangen er mere hidsig, rytmisk og regelmæssig end de andre sange. Jo tættere hannerne kommer på hinanden, jo hurtigere synger de.
Normalt hører man almindelig markgræshoppe fra omkring juni til slutningen af oktober. Hvis efteråret er meget mildt, kan man endda høre dem helt frem til midt i november.

Formålet med græshoppernes sang er jo, at hannen og hunnen mødes og parrer sig. Efter parringen lægger hunnen æg 1-2 cm nede i løs sandjord. Æggene ligger i jorden hele vinteren, og de klækkes først til næste forår. De små unger, som kommer frem, kaldes nymfer.