Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Svirrefluer i hobetal
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Svirrefluer i hobetal _ _

Af Jesper Bønløkke

Som mange sikkert har bemærket, er der utrolig mange hvepselignende insekter på vingerne for tiden. De er alle vegne - på terrassen, i vindueskarmen, i blomsterne ved stranden og på vores arme! Insekterne har hvepsenes gule og sorte mønster på kroppen, men der er tale om svirrefluer, som er ganske harmløse. Svirrefluerne kan nemlig ikke stikke - men de kan selvfølgelig godt værre irriterende, hvis der er rigtig mange af dem. Der findes ca. 275 forskellige arter af svirrefluer i Danmark. En af de almindeligste svirrefluer, som af og til optræder i meget stort antal, hedder dobbeltbåndet svirreflue.

I varme og solrige somre kan man opleve meget store flokke af svirrefluer. Flokkene består både af dyr, der er kommet hertil sydfra. Og af dyr, som er klækket her i landet. Dobbeltbåndet svirreflue kommer til Danmark på træk fra Mellemeuropa om foråret. Det er kun hunnerne, som trækker hertil. Hunnerne er allerede befrugtet, når de kommer, så de er klar til at lægge æg. Æggene lægges ofte tæt på kolonier af bladlus, som er larvernes livret. Da svirrefluerne æder en hulens masse bladlus, er de nyttedyr, som anvendes til biologisk bekæmpelse af bladlus i drivhuse.

Ved første øjekast ligner en svirreflue en hveps eller en bi. Og det er ikke tilfældigt. Svirrefluerne lukrerer nemlig på de stikkende insekters dårlige ry. Derfor risikerer svirrefluerne ganske vist at dele skæbne med hvepsene under fluesmækkeren. Men mennesker er nok ikke svirrefluernes største fjende, og mange rovdyr har helt sikkert en vis frygt for de gule og sorte advarselsfarver. I modsætning til hvepse og bier har svirrefluerne kun to vinger - hvepse og bier har fire. Svirrefluerne tilhører da også den gruppe af insekter, der hedder tovinger. Engang i tovingernes udvikling er de bagerste vingepar blevet omdannet til et par små svingkøller. Svingkøllerne hjælper sandsynligvis med til at holde balancen, når insekterne flyver. Svirrefluerne er da også sande mestre i luften. De er meget hurtige, og man ser dem tit stå helt stille i luften, mens de svirrer foran en blomst.

Måske trækker en del af svirrefluerne mod syd i sensommeren, men man ved ikke, om de når tilbage til deres udgangspunkt. I Danmark kan man se dobbeltbåndet svirreflue frem til oktober, hvor de fleste dør. Enkelte kan dog overvintre, hvis vinteren er mild, men de få dyr har næppe betydning for næste års generation.