Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Tvillinger i skovbunden
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Tvillinger i skovbunden _ _

Af Ragna Lychau

Maj-juni er en travl tid for Danmarks mindste hjort - rådyret. Det er nemlig i disse måneder, at hunnen - eller råen, som den kaldes - føder sine lam. Som regel får hun to lam, men det kan ske, at der kommer trillinger! Råen passer godt på sit afkom. Især i tidsrummet omkring og lige efter fødslen sørger hun for at jage andre rådyr væk, så de ikke generer lammene eller lokker rovdyrene til.

Godt kamufleret
Når råen er væk fra lammene for at æde, trykker lammene sig til jorden, så rovdyr - og mennesker - ikke så let får øje på dem. Med deres plettede pelsdragt er de også godt kamufleret, så de er nemme at overse. Råen kommer et par gange om dagen og giver dem mælk, men hun er ikke længere væk, end at hun hører dem, hvis de kalder på hende med en piben.

Skovens gourmet
Midt i juli har lammene mistet de hvide pletter og følger nu moderen. De bliver ved med at die hos hende, lige til det bliver vinter, men de lærer også at spise planter. Rådyret er lidt af en kræsenpind, for den spiser helst kun de bedste godbidder. Den er især glad for anemoner og andre urter, kimplanter af løvtræer, friske blade og vinterafgrøder. Den kan endda finde på at gå ind i folks haver eller på kirkegårde for at fouragere. Så er man øm over sin have, kan rådyret godt være noget af en plage!

Udbredt i hele Danmark
Rådyret er ikke noget truet dyr, endda langtfra. Især de sidste 30 år er der kommet flere og flere rådyr. Det er der flere grunde til. Blandt andet har rådyret nydt godt af, at der nu dyrkes vinterafgrøder på de fleste marker. Desuden er der blevet plantet mange læhegn, som rådyrene kan æde løs af. Og endelig har vi i nogle år haft meget milde vintre med kun lidt sne - det gør det lettere for rådyrene at finde føde.

Familiesammenhold
Om vinteren holder rådyrene sammen i små flokke. Flokken består som regel af en rå og hendes nye lam, samt hendes lam fra året før. Så til vinter kan man - hvis man er heldig - nyde synet af sommerens nye lam i fuldt firspring ud over markerne!