Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Vandflagermus - væk mig til foråret
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Vandflagermus - væk mig til foråret _ _

Af Jesper Bønløkke

Flagermus er en dyregruppe, som lever en ret skjult tilværelse i ly af mørket. Det er ret sjældent, at man bemærker en flagermus, med mindre man er særlig opmærksom. Chancen er størst i de lune sommeraftener, hvor man kan være heldig at se flagermusenes mørke silhuetter mod himlen, når de flaksende fanger insekter i luften.

Men mange vil sikkert mene, at det ikke gør spor, at flagermusene ikke gør mere væsen ud af sig! Flagermus er en dyregruppe, som er forbundet med mystik, trolddom og overtro. En stor del af mystikken skyldes nok, at flagermus er nattens dyr, som er i stand til at "se i mørke". Og der er da også en masse overtro, som kredser om netop dette. Tidligere hed det sig for eksempel, at man kunne se i mørket, eller at man blev synsk, hvis man gned flagermuseblod på øjenlågene. Andre hævdede, at man blev usynlig, hvis man drak tre dråber flagermuseblod.

Der findes ca. 950 forskellige flagermuse-arter i verden. Det betyder, at omkring hver 4. pattedyrart i verden er en flagermus! Også i Danmark er der langt flere flagermusearter, end man nok lige forestiller sig. Faktisk er hele 17 af de 88 danske pattedyr-arter flagermus. De forskellige flagermus er svære at kende fra hinanden, når man ser dem på vingerne. Nogle af arterne kan man bestemme ved at "lytte" til deres skrig. Skrigene udsender flagermusene hele tiden, mens de er på vingerne for at kunne "se" i mørket. Tonerne i flagermusens skrig er så høje, at de ligger over grænsen for vores høreevne. For at høre flagermusenes skrig bliver man nødt til at bruge elektronisk udstyr, som kan omdanne de høje toner til lyde, som er hørbare for vores ører.

En af de mest almindelige flagermus i Danmark er vandflagermus. På denne årstid er vandflagermusene ikke længere på vingerne, men hænger med hovedet nedad på deres overvintringssted. Overvintringsstedet kan være gamle kalkgrupper, minegange, kældre, brønde eller stenbunker. Det vigtigste krav til overvintringsstedet er, at det er frostfrit, men ikke for varmt. Det skal også være fugtigt og uforstyrret, så flagermusene ikke vågner af dvalen. Vandflagermus sover vintersøvn fra oktober til april. Under vintersøvnen hænger flagermusene i bagbenene - enten alene eller flere sammen i grupper. Flagermusenes hjertefrekvens falder her til 25 slag pr. minut og stofskiftet falder til 1 % af det normale. Deres kropstemperatur kan falde helt ned til 2 grader, men hvis den bliver lavere, vågner flagermusen for at forbrænde noget fedt, som kan hæve temperaturen.