Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Vandhullets gadekryds
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Vandhullets gadekryds _ _

Af Ragna Lychau

Mens de andre padder for længst har kastet sig ud i forårets glæder, så er den grønne frø senere på færde. Den vågner nemlig først af sin dvale i løbet af april og maj. Fra midten af maj til begyndelsen af juli står der forplantning på skemaet - de kvækker, parrer sig og lægger æg.

Det kræver ikke det store detektivarbejde at finde ud af, om et vandhul eller en sø huser grønne frøer. De kvækker nemlig højlydt hele sommeren igennem og slås indbyrdes i det lave vand. Både hanner og hunner kvækker, men hannerne kvækker væsentligt mere og højere. Hannerne har nemlig et par kvækkeposer på siden af hovedet, som forstærker lyden, så de kan høres langt væk.

Grøn frø er måske den mest iøjnefaldende og iørefaldende af de danske padder, som vi kan opleve i vandhuller over det meste af landet.

En krydsning
Den grønne frø er ikke en "ægte" eller "god" art, men derimod en krydsning mellem arterne latterfrø og kortbenet grøn frø. Det er egentligt lidt mærkeligt, for kortbenet grøn frø findes slet ikke i Danmark og latterfrø findes kun på Bornholm. Vi kan ikke sige, hvordan grøn frø er kommet til Danmark. Enten må latterfrø og kortbenet grøn frø tidligere have været vidt udbredte i Danmark, hvor de så har lavet krydsninger, eller krydsningen grøn frø har bredt sig fra syd op til det meste af Danmark. I dag er status i hvert fald, at vi kun har grøn frø i Danmark - bortset fra på Bornholm, hvor latterfrøen jo også findes.

Som mange andre krydsninger i naturen, er den grønne frøs afkom ikke særligt levedygtigt, fordi de reelt kan betragtes som defekte! Mange af deres æg går til grunde inden de bliver til haletudser og frøer. Alligevel udvikles der æg nok til, at den grønne frø stadig er almindelig mange steder i Danmark.