Find dyr
Tema
Naturhistorier
Artikel
Vildsvinet - en af skovens kæmper
Afsnit
 
Temaer - Naturhistorier

Vildsvinet - en af skovens kæmper _ _

Af Ragna Lychau

Vildsvin er store og kraftige dyr - og stamfar til vores lyserøde tamsvin. Men der er stor forskel på de to slægtninge. Vildsvinet er kraftigere bygget og har længere og stærkere ben. Kroppen er højere, kortere i længden og ligesom mere kompakt. En anden iøjnefaldende forskel er vildsvinets pels, som er tæt, brun og strid. Hannerne kan veje op til 200 kg, en hun 150 kg. Vildsvinet er hurtig til bens - topfarten er 30-35 km i timen! Vildsvinets unger er lysebrune med gule og brune striber på kroppen. Striberne forsvinder dog i løbet af 3-5 måneder.

Hannerne har skarpe hugtænder i både over- og underkæben. Hugtænderne kan blive 20-30 cm lange. Hannerne kan være meget aggressive, og også hunner med unger skal man holde sig fra. Vildsvin er dog sky dyr, der normalt holder sig på god afstand af mennesker. Desuden er de mest aktive om natten, så risikoen for at støde på et hidsigt vildsvin er ganske lille.

Vildsvinet er vidt udbredt i store dele af Europa og tværs gennem Asien. Tidligere levede der vildsvin i Danmark, men det sidste vildtlevende vildsvin blev dræbt for omkring 200 år siden. I dag findes der kun vildsvin i indhegnede områder i Danmark. Det sker dog, at nogle af dem slipper ud og danner vilde bestande - men de får ikke lov at nyde friheden ret længe. Man skyder nemlig dyrene, fordi man er bange for, at vildsvinene kan smitte landmændenes tamsvin med svinepest.
For tiden diskuterer man for og imod at genindføre arten her til landet. Landmændene er ikke glade for ideen på grund af risikoen for svinepest. Andre mener, at vildsvinet kan være med til at skabe en mere varieret natur. Når vildsvinet roder efter føde "planter" den desuden agern og bog i jorden, og den er på den måde med til at forynge skoven på naturens facon. At vildsvinet er et oprindeligt dansk dyr er der ingen tvivl om, men om vi ønsker den tilbage, er stadig til debat.