Find dyr
Tema
Snegle
Artikel
Snegle og vejret
Afsnit
 
Temaer - Snegle

På flugt fra udtørring _ _

Snegle er på evig flugt fra udtørring!

Da snegle mest består af vand, og har en meget tynd hud, er de sårbare overfor udtørring. Derfor foretrækker sneglene skyggefulde steder, og de er mest aktive i fugtigt vejr og om natten. Sneglene bruger også meget væske på at danne den slim, som de bruger til at bevæge sig af sted på.

På tørre og varme dage kan man af og til se, at det glitrende glidespor ender på en mur eller i et træ, hvor sneglene sidder. Man siger de er tørkestrandet. Her kan sneglene sidde indkapslet i flere dage. Huset har de lukket med en hinde for at spare på vandet.

Hvis foråret og sommeren er tør, er der mange snegle, og ikke mindst snegleunger og æg, som dør.  Men hvis man året efter har et fugtigt forår vender bestanden hurtigt tilbage til det samme niveau.  

Vinteren er også hård kost for sneglene

Sneglearter med hus kan gå i vinterhi. Vinbjergsneglen graver sig ned i jorden eller kryber i skjul under vissent løv. Herefter forsegles åbningen med et vinterlåg, som består af en tynd kalkplade.

Snegle uden hus, dem vi kalder nøgensnegle, er specielt udsatte om vinteren. De fleste voksne nøgensnegle dør i løbet af vinteren, og kun æggene overlever. Det går specielt hårdt ud over sneglene, hvis der er lange perioder med frost uden sne. Her når frosten nemlig dybere ned i jorden end normalt.

Flere sneglearter i Danmark stammer oprindeligt fra sydlige lande. Det gælder bl.a. iberisk skovsnegl, rød skovsnegl og plettet voldsnegl. For disse snegle er den danske vinter hård kost. Inden for hver art vil der være nogle, der er mere følsomme over for kulde end andre. De mest følsomme går sandsynligvis til i løbet af vinteren, mens de mest hårdføre overlever. På den måde tilpasses arten til det danske klima. Det er sandsynligvis én af grundene til, at det ofte tager nogle år, før nye arter begynder at vokse i antal.

Klimaændringer har derfor stor betydning for, hvilke arter der har succes i Danmark – mildere vintre vil være en fordel for de arter, der er mest følsomme overfor kulde.

Vinbjergsneglen bruger meget vand på at lave sin glidebane.
Vinbjergsneglen bruger meget vand på at lave sin glidebane.
Denne snegl er strandet i et træ og venter på fugtigt vejr.
Denne snegl er strandet i et træ og venter på fugtigt vejr.
Snegle uden hus er specielt udsatte for tørke og kulde.
Snegle uden hus er specielt udsatte for tørke og kulde.
Vinbjergsneglen går i hi om vinteren. Den graver sig ned i jorden.
Vinbjergsneglen går i hi om vinteren. Den graver sig ned i jorden.